Hana, Oskar Davičo

HANA

1.
Ja, sin mutnoga lovca, i vidra i ovca,

zavoleo sam u gradu kolonijalnu Hanu,

kćer tužnoga trgovca, Jevreja udovca

kraj groblja što je držao bakalnicu i mehanu.

Probudila me ko šumu blistavi kreket raketa

i sad sam slep za vas, zrikavi šatrovci.

Ljubav je tako sama i tako puna sveta.

Ljubav je svetionik i spaseni pomorci.                                             ljubavne-slike043

Od nje mi gore oči – žarulje sred rulje,

od nje zru more i mreže, ribe i ribolovci,

konopcem vodopada pužu se s njom jegulje

i cvrkuću zlikovci kao vrapci i osnovci.

O šta sve nisam snio i šta sve nisam bio

sa ćoravim Ćorom u društvu Bogoslovca.

I ono što nisam pio, što nisam sam razbio,

plaćao sam od svoga detinjastog novca.

No sad volim, i kad volim, volim od neba do ruke

s kojom mi ljubav s dna mora izvlači brodolomce

i nadima strojeve, oživljuje sanduke

i kida rešetke da čelom rušim dvorce,

da trgam pokrovce, otkrivam letnjikovce

i nebo s kog sam prstom tanjir sunca skino,

kad sam sunce i kosti, grobara i rovca

poslo u krčmu da piju devojačko vino.

Najčuvenija Davičova pesma „Hana“,  po kojoj ceo ciklus od 16  ljubavnih pesama nosi ime, zapravo je spoj suprotnosti, kontrasta, kako na sadržinskom, tako i na stilskom, jezičkom i tematsko-motivskom planu.

Već na prvo čitanje, bez mnogo „udubljivanja“ u tekst, jasno je da je u pitanju lirska pesma koja govorii o zaljubljivanju na prvi pogled i mladalačkoj zanesenosti i opijenosti ljubavnim, (erotskim) osećanjima. Međutim, ovo je pesma vrlo neobičnog izraza  i smisla, bogata figurama, pa čak i motivima. Da pođemo najpre od samog lirskog subjekta? Ko je on? Ko je taj zaljubljeni, ustreptali maldić koji je odlučio da posveti pesmu jednoj devojci koja ga je osvojila svojom lepotom naprečac?

On je „ sin mutnoga lovca, i vidra i ovca„. Zanimljive metafore koje otkrivaju njegovo socijalno poreklo, ali govore i o njegovom karakteru. On je sin „mutnoga lovca“ = lovca u mutnom, tj. čoveka koji nema zavidno i jasno socijalno poreklo, koji nema bogatstvo, posed, ili zvanje. Ovaj drugi polustih, „i vidra i ovca“ govori o dvojnosti njegovog karaktera. On je „vidra“ jer je snalažljiv, već dovoljno iskusan i „prevejan“ za život, ali je i „ovca“, tj. naivan je jer je neiskusan u ljubavi, sad je prvi put suočen sa takvim osećanjima i to je za njega nepoznat teren.

A Hana, ko je ona?

Hana je „kćer tužnoga trgovca, Jevreja udovca„. Oni su, očigledno, ljudi iz različitih društvenih klasa. Hanin otac je bogati trgovc kolonijalnom robom, robom koja je skupa,uvezena iz kolonijalnih zemalja i dostupna samo bogatima. Međutim, pored ovih socijalnih, imamo i neke druge motive, motive osećanja, tuge, jer je otac okarakterisan kao tužni trgovac, udovac, a bakalnica mu je kraj groblja. Znači, i tu se krije jedna ljudska, topla priča o tuzi i žaljenju za onima kojih više nema.

Druga strofa posvećena je opisu ljubavnog osećanja. U njoj nalazimo dva jako lepa i ključna stiha ove pesme:

„Ljubav je tako sama i tako puna sveta.

Ljubav je svetionik i spaseni pomorci“.

Ljubav je sama zato što se razvija u svakome od nas nekim svojim putem i načinom koji je drugima nepoznat, ona može čitav život ostati tajna, neostavrena i prećutana (ako nije obostrana i uzvraćena), ali kada se ostvari i bude uzvraćena istom merom, ona je vidna svima. I ne samo to, ljubav nije jedinstveno osećanje koje se dešava samo pojedinima, ona se dešava svakom čoveku i svako se sa njom „bori“ kako može, zna i ume, zato je ona puna sveta. Tada, kada je ostvarena na najlepši način, ona postaje svetionik jer ima snagu da spasava pomorce, tj. one koji su zbog ljubavi patili i možda od nje i odustali, ali ona je osećanje koje se obnavlja, pa neka druga ljubav može „davljenike“ da izvuče na površinu.

Dalje Davičo opisuje snagu ljubavi od koje „gore oči„, zru more i mreže, ribe i ribolovci… Ovo je erotska, ona plodna strana ljubavi koja puni pluća i obnavlja život. Ljubav je obnoviteljka, ali je i stihija, vodi čoveka sa sobom kuda ona želi:

O šta sve nisam snio i šta sve nisam bio

sa ćoravim Ćorom u društvu Bogoslovca.

I ono što nisam pio, što nisam sam razbio,

plaćao sam od svoga detinjastog novca.

Pod dejstvom ljubavi nema prepreka, ništa nije teško ni nezamislivo, ona vodi čoveka i tamo gde nikada ne bi pomislio da će se nekad naći, pa mu nije teško ni da se sa „ćoravim Ćorom“ i Bogoslovcem druži, da plaća i što ne popije od svog teško ušteđenog detinjeg novca.

To jeste naivno i ludo, ali ne treba se čuditi jer sam lirski subjekat kaže:

No sad volim, i kad volim, volim od neba do ruke

s kojom mi ljubav s dna mora izvlači brodolomce“

Poslednje dve strofe napisane su u nizu hiperbola, što i jeste dalo pesmi jedan snažan, raspevani i dramski završetak koji govorim u slavu ljubavi i svedoči o njenoj moći:

„No sad volim, i kad volim, volim od neba do ruke

s kojom mi ljubav s dna mora izvlači brodolomce

i nadima strojeve, oživljuje sanduke

i kida rešetke da čelom rušim dvorce,

 

da trgam pokrovce, otkrivam letnjikovce

i nebo s kog sam prstom tanjir sunca skino,

kad sam sunce i kosti, grobara i rovca

poslo u krčmu da piju devojačko vino.“

Šta može ljubav? Davičo kaže: ona može da izvlači brodolomce (one nevoljne ljubavnike i patnike koji su sebi dali šansu da opet vole), nadima strojeve (mašine), kida rešetke, tera čoveka da čelom ruši dvorce = ide glavom kroz zid (čini nemoguće, nezamislivo, ili njemu nesvojstveno), skida sunce sa neba, podiže iz mrtvih… Ove hiperbole zvuče vrlo snažno, nadrealno, pomalo i patetično, ali sjajno se uklapaju u sadržaj i smisao teksta, posebno ovde, u završnici, jer sav polet i snaga pesme u njima kulminiraju.

I zato, koliko god zvučalo istrošeno i neverovatno: ljubav pokreće svet. Tako je oduvek bilo i biće, sviđalo se to nekome ili ne.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s