Модерни облици приповедања

Унутрашњи монолог – књижевни поступак који настоји да дочара процесе који се одвијају у јунаковој свести, односно да их пренесе непосредно, без интервенисања писца. У ун. монологу свест се предочава без рационалне артикулације, логичке повезаности, граматичке сређености и поштовања хронолошког редоследа. Кроз ун. монолог писац даје процес образовања мисли и осећања својих ликова. То је неказани говор помоћу којег нека личност изражава своје најприсније мисли, и то оне најближе подсвести, без обзира на логичко организовање мисли, тј. у њиховом изворном стању, путем директних реченица сведених на синтаксички минимум и то на начин да се добија утисак репродуковања мисли управо онако као се оне јављају у свести. Нпр.  унутрашњи монолог Ане Карењине на крају романа или у „Коренима” Д. Ћосића.

Доживљени говор је вид приповедања помоћу којег се  у наративном тексту предочавају мисли или говор јунака. Доживљени говор је исказан у трећем лицу, али уз одсуство уобичајених индикатора који указују на то да је уведен говор јунака. Дож. говор се најбоље може разумети поређењем са другим видовима представљања мисли и говора јунака у прози. Пример:

Директни говор гласи: „морам да идем”, рекла је.

Индиректни говор:„ рекла је да мора да иде”.

Доживљени говор: „мора да иде”.

За дож. говор се обично сматра да он представља комбинацију два гласа: пишчевог и јунаковог. Посебно је карактеристичан за прозу реализма и први пут се јавља код Флобера у „Госпођи Бовари”. Флобер га користи да би помоћу њега приказао доживљај света са становишта јунака, или да укрсти виђења различитих ликова. Код нас га користе: Ранковић, Десница, Матавуљ…

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s