Глаголска синтагма

Главни члан реченице је предикат, а то је глагол у неком ЛИЧНОМ облику, другим речима, глагол у неком времену или начину (радио сам, радићу, певао бих…). Међутим, глаголи могу имати и НЕЛИЧНЕ облике, као што су:

ИНФИНИТИВ: певати

РАДНИ ГЛАГОЛСКИ ПРИДЕВ: певао, певала, певали…

ТРПНИ ГЛАГОЛСКИ ПРИДЕВ: певан, певане, певани…

ГЛАГОЛСКИ ПРИЛОГ САДАШЊИ: певајући (гради се само од несвршених глагола)

ГЛАГОЛСКИ ПРИЛОГ ПРОШЛИ: отпевавши (гради се само од свршених глагола)

Како бисмо онда назвали синтаксичке јединице које су настале од ових облика?

Рецимо:

1. Успешно радити задатак 

2. Успешно радећи задатак

Да ли су ово реченице?

Личе на њих, имамо глагол, описује се нека радња, али ово нису реченице, не могу то да буду јер ови глаголи су у неличним облицима. Овакве јединице зовемо ГЛАГОЛСКИМ СИНТАГМАМА.

Сада ћемо видети какав је састав глаголских синтагми. Имамо глагол, он је главни члан, центар синтагме, што и само име каже, а све остале речи које стоје око њега су зависни чланови – ДОПУНЕ И ОДРЕДБЕ. Субјекта нема, јер ово није реченица!!!

Глагол као центар ове синтагме може бити, или у облику инфинитива, или у облику глаголских прилога (садашњег или прошлог).

Значи, у првом случају, имамо глаголску синтагму  чији је главни члан глагол „радити“ и он је у инфинитиву. Поред њега, ту су два зависна члана: прилошка  одредба за начин, а то је прилог „успешно“ и прави објекат – именица „задатак“ у акузативу једнине.

У другом примеру имамо такође глаголску синтагму, чији је центар глагол „радити“, само што је овај пут у облику глаголског прилога садашњег.  За остала два члана важи исто објашњење као и у претходном примеру.

Сада ћемо прећи на службу (функцију) глаголских синтагми у реченици. Глаголске синтагме код којих је центар у облику инфинитива користе се као допуна неким глаголима који сами немају потпуна значења. 

Такви глаголи су: морати, моћи, смети, хтети, требати…

Зашто кажемо да њихово значење није потпуно, целовито? Рецимо, ако кажем: „Сутра морам“, ја ту не могу ставити тачку, јер то није крај реченице. Свако би даље очекивао наставак, шта је то што морам. Према томе, реченица би била: Сутра на контролном из математике морам успешно урадити задатак. Ова подебљана синтагма налази се у служби допуне глагола „морати“.

Глаголске синтагме чији је центар глаголски прилог прошли или садашњи имају другачију службу. Оне су ОДРЕДБЕ, најчешће времена или начина.

Пример:

Враћајући се из школе, наишла сам на другарицу из краја.

Ова синтагма је овде одредба времена зато што прати време у реченици, она је наишла на другарицу док се враћала из школе.

Вративши се из школе, одморила сам се мало и отишла у шетњу.

Овде опет имамо синтагму у служби одредбе времена, јер нам објашњава редослед догађаја (Кад се вратила кући, прво се одморила, па је отишла у шетњу).

Помагала ми је да научим пропуштено брзо објашњавајући најтеже примере.

Овде је глаголска синтагма у служби одредбе за начин, јер нам даје одговор на питање како је она помагала другарици у учењу (тако што је брзо објашњавала најтеже примере).

Advertisements

4 odgovora na “Глаголска синтагма

  1. I radni glagolski pridev i trpni glagolski pridev su nelicni glagolski oblici. Zasto oni ne mogu biti glavne reci u glaglskoj sintagmi ?

    • Radni glagolski pridev služi za građenje složenih glagolskih oblika, recimo perfekta: pevala sam, ili pluskvamperfekta: bili su pevali… Kao takav, čini lični glagolski oblik. Što se tiče trpnih prideva, oni mogu tokom upotrebe u jeziku i govoru poprimiti osobine „pravih“ opisnih prideva, npr: diplomirani pravnik, ili pohovana piletina, što znači da se u ovakvim slučajevima nalaze u ulozi atributa u imeničkoj sintagmi. Centar glagolske sintagme može biti glagol ili u obliku infinitiva ili u obliku glagolskih priloga. Eto, to je pravilo koje svi moramo prihvatiti, boljeg objašnjenja nema:)

      • Hvala Vam puno.Puno ste mi pomogli imam kontrolni iz srpskog i nigde nisam mogla pronaci odgovor na ovo pitanje .Hvala Vam jos jednom ! 🙂

      • Nema na čemu, ovaj blog i postoji zato da bi pomogao učenicima, ali i svima drugima ako žele nečega da se podsete:)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s